Lattice structure tensile specimen manufactured with laser melting (LM) process out of the material H13. Show image information
Industry partners of the DMRC. Show image information
Quality control during a Laser Sinter (LS) build job by a researcher of the DMRC. Show image information
Fused Deposition Modeling (FDM) process during the manufacture of an Ultem 9085 part. Show image information
Additive manufactured reaction wheel bracket for telecomunication satellites. Show image information
Employees of the DMRC working with the "freeformer" from Arburg. Show image information
Tactile measurement of a SLM part with a Coordinatemeasuring machine (CMM). Show image information

BMBF Coordinator Meeting of 13 National Research Projects on 3D Printing at the Paderborn University

A total of 96 partners from companies, research institutes and universities, spread over 13 national research projects, are currently investigating additive manufacturing processes (3D printing) in the areas of production, service and work. The 13 projects, including the "OptiAMix" and "kitkAdd" projects launched at the Paderborn University in February, are funded by the Federal Ministry of Education and Research (BMBF) with a total of 26 million euros. A first meeting of all consortium leaders took place at the Paderborn University.

More content only available in German!

Die additive Fertigung (3D-Druck) ermöglicht die Herstellung komplexer Bauteile und Strukturen, deren Herstellung mit konventionellen Fertigungsverfahren bislang nicht möglich war. Für die Unternehmen ergeben sich durch die relativ neu entwickelten Verfahren neue Frage- und Problemstellungen. Diese erschweren teilweise noch den industriellen Einsatz sowie die Etablierung der Verfahren. So existiert am Markt fast nur Konstruktionssoftware, die auf die Fertigung konventioneller Verfahren (wie z. B. Guss) ausgelegt ist und die Stärken der additiven Fertigung ungenutzt lässt. „Neben den Technologien selbst gibt es eine Vielzahl von Herausforderungen, die bis zur vollständigen Etablierung der Verfahren zu lösen sind“, erklärt Dr.-Ing. Guido Adam, Geschäftsführer des Direct Manufacturing Research Centers (DMRC) der Universität Paderborn.

Bei der Veranstaltung in Paderborn sprachen Dr. Helmut Bossy vom BMBF und Stefan Scherr vom Projektträger Karlsruhe (PTKA) Grußworte. Beim Erfahrungsaustausch der Konsortialführer wurden die Projekte vorgestellt und mögliche Synergieeffekte diskutiert. Stefan Scherr sprach sich dafür aus, projektübergreifende Fragestellungen wie beispielsweise zur Standardisierung voran zu bringen. Die 13 Projekte starteten zwischen Oktober 2016 und Mai 2017 mit einer Laufzeit von jeweils drei Jahren. Weitere Informationen zu den Verbundvorhaben im Internet: www.produktionsforschung.de.

The University for the Information Society